Как да настроим хард диск към Time Machine и как да си правим бекъп?

Apple създава опцията Time Machine заедно с Mac OS X Leopard и я представя на потребителите си като вградена функция за автоматично запазване на резервни копия на всички файлове на Mac OS, включително приложения, музика, снимки, имейл, документи и системни файлове. При наличието на резервно копие, можете да възстановите файлове от архива си, ако оригиналните файлове някога са били изтрити от вашия Mac или твърдия диск (или SSD).
Как да създадете резервно копие на файловете си с Time Machine?
За да създадете резервни копия с Time Machine, всичко, от което се нуждаете, е външно устройство за съхранение. След като свържете устройството и го изберете като бекъп диск, Time Machine автоматично прави почасови архиви за последните 24 часа, ежедневни архиви за последния месец и седмични архиви за всички предишни месеци. Най-старите резервни копия се изтриват, когато резервният диск се напълни.
Свържете външно устройство за съхранение
Свържете едно от следните външни устройства за съхранение:

  • Външно устройство, свързано с вашия Mac, като USB, Thunderbolt или FireWire устройство
  • Външно устройство, свързано с базова станция на AirPort Extreme (модел 802.11ac) или AirPort Time Capsule
  • AirPort Time Capsule
  • Mac, споделен като резервна дестинация/местоназначение на Time Machine
  • Прикрепено към мрежата устройство за съхранение (NAS), което поддържа Time Machine през SMB

Изберете вашето устройство за съхранение като резервен диск
Когато свържете външно устройство директно към вашия Mac, може да бъдете попитани дали искате да използвате устройството за архивиране с Time Machine. Изберете “Encrypt Backup Disk” (препоръчително), след което щракнете върху “Use as Backup Disk”.

Ако Time Machine не поиска да използва вашия диск, изпълнете следните стъпки, за да го добавите ръчно:

  1. Отворете предпочитанията на Time Machine от менюто с иконата “Time Machine” в лентата с менюта. Или изберете меню Apple > “System Preferences”, след което щракнете върху “Time Machine”.
  2. Щракнете върху “Select Backup Disk” (или “Select Disk”, или “Add or Remove Backup Disk”)

3. Изберете вашето външно устройство от списъка на наличните дискове. След това изберете „Encrypt backups“ (препоръчително) и щракнете върху “Use Disk”:

Ако избраният от вас диск не е форматиран според изискванията на Time Machine, ще бъдете подканени първо да изчистите диска. Кликнете върху “Erase”, за да го направите. Това изтрива цялата информация на резервния диск.
Насладете се на удобството на автоматичното архивиране
След като изберете резервен диск, Time Machine веднага започва да прави периодични архиви – автоматично и без допълнителни действия от ваша страна. Първото архивиране може да отнеме много време, в зависимост от това колко файлове имате, но можете да продължите да използвате вашия Mac, докато е в процес на архивиране. Time Machine архивира само файловете, в които има промяна след предишното архивиране, така че бъдещите резервни копия ще бъдат по-бързи.
За да стартирате ръчно архивиране, изберете “Backup Now” от менюто “Time Machine” в лентата с менюта. Използвайте същото меню, за да проверите състоянието на архива или да пропуснете започнало архивиране.

Стартирайте, поставете на пауза или възобновете архивиране на Time Machine на Mac

Можете да накарате Time Machine да извърши архивиране по всяко време, дори и да нямате график за автоматично архивиране в предпочитанията на Time Machine.
На вашия Mac направете едно от следните неща:
Стартиране на резервно копие: Щракнете върху иконата “Time Machine” в лентата с менюта, след което изберете “Back Up Now”.
Поставете пауза на архивирането: Щракнете върху иконата “Time Machine” в лентата с менюта и след това изберете “Skip This Backup”.
Възобновете архивирането: Щракнете върху иконата “Time Machine” в лентата с менюта, след което изберете “Back Up Now”.
Ако иконата на Time Machine не е в лентата с менюта, изберете Apple меню > “System Preferences”, щракнете върху “Time Machine”, след което изберете „Show Time Machine in menu bar”.
За още интересни и полезни материали, свързани с продуктите на Apple и тяхната поддръжка, абонирайте се за страницата ни в LinkedIn.